7th WeB & Serbian Moodle Moot 2017

23.10.2017. Sedmi regionalni (zapadnobalkanski) i istovremeno sedmi srpski Moodle Moot biće održan 28. oktobra 2017. godine na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Skup će okupiti eminentne stručnjake iz Srbije i regiona koji će sa učesnicima podeliti svoja iskustva u korišćenju i nadogradnji ove popularne platforme za onlajn učenje koja ove godine slavi 15-ti rođendan.

Osim predavanja po pozivu planiran je i niz izlaganja koja će predložiti domaći i ostali zainteresovani učesnici, pre svega u sekciji „Primer dobre prakse“ u kojoj će se i dalje razmenjivati iskustva u radu sa različitim verzijama sistema, interesantnim dodacima i dr. Cilj skupa je kao i ranijih godina deljenje iskustava u korišćenju sistema Moodle, kao i druženje i povezivanje korisnika iz Srbije i regiona u regionalnu Moodle mrežu.

Program skupa možete pogledati ovde.

RCUB će preko svog Media portala obezbediti online prenos događaja. Prenos možete pratiti preko ovog linka

Predstavnici londonskog Imperial College posetili RCUB

14.07.2017. U okviru implementacije ROAD2H (Resource Optimisation, Argumentation, Decision Suppoprt and Knowledge Transfer to Create Value via Learning Health Systems) projekta u četvrtak, 13.07.2017. godine u prostorijama RCUB održan je radni sastanak sa članovima projektnog tima londonskog Imperial College-a: Frančeskom Toni, Fransisom Ruizom i Kristijonasom Čirasom. RCUB su predstavljali Jovana Vuleta, Branko Marović i Dušan Bugarski.

Projekat se realizuje uz podršku britanskog Fonda za istraživanje globalnih izazova. Cilj projekta je razvoj učećeg zdravstvenog sistema kako bi se omogućilo unapređenje nivoa zdravstvenih usluga i održivost zdravstvenog sistema generalno.

Cilj sastanka bilo je upoznavanje gostiju sa osnovnim principima funkcionisanja domaćeg sistema zdravstvene zaštite i nivoom primene IKT sa jedne, odnosno definisanje glavnih elemenata projektne intervencije sa druge strane.

Video-link sa Nju Delhijem

07.12.2016. RCUB je u utorak, 06. decembra 2016. omogućio sastanak zajedničkog komiteta za pripremu Programa saradnje u oblasti nauke i tehnologije između vlada Indije i Srbije za period 2017-2018. godine putem uspostavljanja video-linka sa  Nju Delhijem. Učestvovali su predstavnici Departmana za nauku i tehnologiju Vlade Indije sa jedne, odnosno Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije sa druge strane.  U prostorijama RCUB između ostalih prisutni su bili i Njena ekselencija Ambasadorka Indije u Srbiji gospođa Narinder Čohan i prof. dr. Viktor Nedović, pomoćnik ministra za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj u vladi Srbije. U Nju Delhiju je bio prisutan i Ambasador Srbije u Indiji Vladimir Marić. Utvrđene su sledeće oblasti kao potencijalni segmenti za unapređenje saradnje: (i) Biotehnologije, (ii) Novi materijali i nano-tehnologije (iii) Energetika i energetska efikasnost, (iv) Poljoprivreda i prehrambena industrija, (v) Informaciono-komunikacione tehnologije. Dogovoreno je održavanje zajedničkih radionica radi boljeg međusobnog povezivanja i daljeg razvoja saradnje.

RCUB organizuje skup "Otvorena nauka u H2020"

01.11.2016. RCUB u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije organizuje skup "Otvorena nauka u H2020" koji će biti održan 08. novembra 2016. na Filološkom fakultetu (Studentski trg 3, Sala heroja).  Cilj skupa jeste da se istraživači detaljnije informišu o obavezama koje podrazumeva projektna linija H2020, kao i načinima njihovog ispunjavanja. Učesnici iz inostranstva ukazaće na mogućnosti učešća naših institucija u programima otvorene nauke koje finansira Evropska komisija.

Detaljne informacije o događaju uključujući i agendu skupa možete videti ovde

Unapređen RCUB-ov e-mail servis

14.09.2016. Imajući u vidu da se sve češće ukazuje potreba za slanjem većih dokumenata (naročito u naučne i istraživačke svrhe) za sve korisnike RCUB-ovog e-mail servisa “Afrodita” omogućen je prenos velikih fajlova (čak i vise stotina GB) – tzv. filesender servis. Servisu možete pristupiti direktno na: filesender.rcub.bg.ac.rs  ili preko redizajnirane početne stranice Afrodite (izborom odgovarajuće ikone). Uputstvo za korišćenje novog servisa možete proučiti ovde

U cilju povećanja bezbednosti servisa elektronske pošte na serveru “Afrodita”, počev od 1.10.2016. biće dozvoljen isključivo siguran (kriptovan) pristup servisu elektronske pošte. Ovo se odnosi samo na pristup preko klijentskih programa za korišćenje elektronske pošte – Outlook, aplikacije na pametnim (smart) telefonima i slično. Ukoliko ste podešavanje na Vašem računaru ili telefonu radili prema dosadašnjem uputstvu, onda već imate aktiviran bezbedan pristup. U svakom slučaju, umesno je da to proverite prema novom uputstvu. Ukoliko elektronskoj pošti pristupate preko veb servisa (webmail), dodatna podešavanja nisu potrebna, jer je u ovom slučaju bezbedan pristup automatski obezbeđen.