Arhiva projekata

SEEFIRE

SEEFIRE (South-East Europe Fibre Infrastructure for Research and Education)  imao je za cilj da unapredi saradnju zemalja jugoistočne Evrope u domenu mrežne infrastrukture, kao i da pronađe strategiju za razvoj istrazivačko-obrazovnih mreža u regionu, sa posebnim naglaskom na zemlje zapadnog Balkana.

Glavna svrha projekta je bilo podizanje svesti članica Nacionalnih naučno-strazivačkih i obrazovnih mreža (NREN), vlada, krajnjih korisnika i telekomunikacionih operatera o rezultatima koji su postignuti u okviru SEEREN i GÉANT1 projekata, a koji se odnose na stvaranje interkonekcijskih mogućnosti u jugoistočnoj Evropi, kao i na rezultate SERENATE studije koja je ukazala na potrebu smanjenja digitalnog jaza u Evropi. Projekat se koristio rezultatima ovih IST projekata i rezultatima do kojih su došle Nacionalne naučno-istrazivačke i obrazovne mreže Češke, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Grčke.

Zbog svog geografskog položaja, države jugoistočne Evrope igraju značajnu ulogu u povezivanju svih evropskih regiona u okviru GÉANT projekta. SEEREN mreža, koja je započela sa radom u januaru 2004. godine, imala je veliki značaj za saradnju istraživača u regionu. Samim tim, istraživanje svih mogućih infrastrukturalnih rešenja predstavljalo je primat, kako bi se ova mreža održavala i unapređivala. SEEFIRE je značajno doprineo pripremama za sledeće generacije SEEREN mreža, time što je obezbedila potrebne alate i znanja koja su Nacionalnim naučno-istrazivačkim i obrazovnim mrežama jugoistočne Evrope otvorile mogućnost pristupa darkfiber tehnologiji. U tom smislu, SEEFIRE im je pružio pomoć u stvaranju održivih dugoročnih planova.

SEEFIRE je uveo države jugoistočne Evrope u zajednicu eInfrastrukture, potstakao lansiranje zajedničkih RTD projekata, proširio opsege postojećih projekata poput SEEREN-a i SEE-GRID-a i poslužio kao sredstvo zemalja učesnica uz pomoć kojeg su mogle ostvariti svoje tehnološke ambicije.  
Više informacija o SEEFIRE projektu možete pronaći ovde.