Arhiva projekata

SEEREN

Projekat SEEREN (South Eastern European Research & Education Networking) odobren je od strane Evropske Komisije, a u okviru programa Information Society Technologies (IST).

Svrha SEEREN projekta je bila unapređenje i integracija Internet servisa i infrastructure Nacionalnih naučno-istraživačkih i obrazovnih mreža (NREN) jugoistočnih zemalja Evrope, u cilju smanjenja „tehnološkog jaza“ između zemalja jugoistočne Evrope i ostatka kontinenta. Pored promocije saradnje naučno-istraživačkih i obrazovnih zajednica država članica Evropske Unije sa zemljama jugoistočne Evrope, ovaj projekat je postavio platformu za promociju i razvoj naredne generacije Internet tehnologija u onim državama koje su na putu integracije u Evropsku Uniju. 

Projekat je okupio Akademske mreže Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Albanije, kao i organizacije TERENA i DANTE.

Akademska mreža Srbije se u okviru projekta povezala na evropsku akademsku mrežu GÉANT i značajno unapredila kapacitet veze prema Internetu, sa 6 Mbps na 34 Mbps.

Period realizacije projekta: 2002. - 2004. godine 

Više informacija o SEEREN projektu možete pronaći ovde.