Arhiva projekata

SEEREN2

Kako bi se smanjio postojeći „tehnološki jaz“, koji odvaja države jugoistočne Evrope od ostatka kontinenta, projekat SEEREN2 (South Eastern European Research & Education Networking) postavio je za cilj stvaranje naredne generacije GÉANT-ovog segmenta jugoistočnih zemalja Evrope koje streme stvaranju naprednih tehnologija i servisa dostupnih svim naučno-istraživačkim društvima i sektorima.

Centralni element ove infrastrukture je kičma mreža koja pokriva sve države članice preko Nacionalnih naučno-istraživačkih i obrazovnih mreža (NREN-ovi). Uz poštovanje rezultata predhodnog projekta, SEEREN, karakteristike ove infrastrukture su bile značajno unapređene i, što je najvažnije, predstavljale su novo ključno oruđe za usklađivanje mrežne i Grid infrastrukture sa eInfrastrukturom jugoistočne Evrope, a zatim i za potpunu integraciju u pan-evropske napore (GÉANT2, EGEE, SEE-GRID, itd).

Projekat je okupio naučno-istrazivačke i obrazovne mreže Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Albanije, kao i organizacije TERENA i DANTE.

Akademska mreža Srbije je u okviru projekta povećala kapcitet veze prama evropskoj akademskoj mreži GÉANT i Internetu, sa 34 Mbps na 155 Mbps.

Period realizacije projekta: oktobar 2006. - april 2008. godine

Više informacije o SEEREN2 projektu možete pronaći na http://www.seeren.org/